Kastavski vrtić/jaslice - ukradena djetinjstva generacija što dolaze vol.2


  S obzirom na blizinu lokalnih izbora i predizborne kampanje koja će uskoro početi, imamo potrebu još jednom javnosti približiti naše stavove i zbunjujuće činjenice oko novog vrtića/jaslica u Kastvu.

  U kampanji se želimo baviti pozitivnom budućnošću i programom, stoga želimo prije same kampanje završiti s pričama o vrtiću na marketu, kako se ne bi stalno vraćali unatrag.

  Od početka rada u vijeću zalažemo se za povećanje kapaciteta vrtića i zastupamo ideju da Kastav treba graditi nove, moderne vrtić i jaslice. Žao nam je što je naš protest prema načinu na koji je Grad KUPIO vrtić kod nekih protumačen kao protivljenje novoj izgradnji i novim kapacitetima predškolskog odgoja.

  Ne samo da nismo bili protiv gradnje vrtića, nego smo mi jedini predlagali gradnju, dok je vladajuća koalicija zastupala kupovinu jedne etaže projekta privatnog investitora, i to na neviđeno, davno prije početka gradnje. Od početka nam je tako nešto bilo neprihvatljivo i sumnjivo iz nekoliko vrlo jednostavnih razloga.

  Prvo, kupovina je UVIJEK skuplja od gradnje. Na načelu da se kupuje, odnosno prodaje skuplje nego se gradi počiva čitav građevinski sektor i ekonomska logika. Cijena za prodaju mora biti veća od troška proizvodnje ili izgradnje. Već ovaj kriterij bio bi dovoljan da takvoj ideji kažemo ne.

  Drugo, ako kupujemo, radimo to po uvjetima investitora, a ne vlastitim. Ova činjenicu možemo potkrijepiti odlukama koje je donosilo Gradsko vijeće u proteklom mandatu. Nakon prve i posljednje prezentacije već gotovog nacrta projekta od strane investitora (bez prostora za intervencije), pred vijeće je žurno postavljen prijedlog gradonačelnika da mu vijeće da odobrenje potpisati sporazum o cijeni i kupovini etaže vrtića sa investitorom. Odluka vijeća o kupovini, uz naše protivljenje i podršku vladajuće većine, donesena je dakle prije nego je izgradnja uopće počela. Na neviđeno.

  Treće, sama izvedba projekta, odnosno vrtića, je takva da se vrtić nalazi na katu, bez dvorišta i doticaja s prirodom, iznad prostora trgovačke namjene, i okružen parkingom i vrlo prometnim cestama. Ovakav projekt vrtića, ne bi nam bio prihvatljiv ni po puno nižoj cijeni od plaćene. Duboko smo uvjereni da za odgoj djece najranjivije dobi okruženje trgovačkog centra nije prihvatljivo, kao i da je šteta i tragedija da na prostoru Kastva jedan vrtić nema vlastito dvorište i mogućnost da djeca provode vrijeme u kontaktu s prirodom. U vremenu u kojem maštamo (i znamo da to možemo i provesti) o modernom, eko vrtiću sa zelenim krovom i uvjetima za boravak i odgoj djece u prirodi, ne samo da dobivamo vrtić bez modernih i 'zelenih' riješenja, već idemo korak natrag sa vrtićem bez dvorišta!

  Da se sve ne svodi na priče, imamo i dokaz da od početka zastupamo gradnju novih i modernih vrtićkih kapaciteta, i to u programu s kojim smo 2013. nastupili na izborima. Tada smo predlagali da se umjesto dvije građevinske intervencije – dogradnje škole i novog vrtića – pristupi gradnji većeg vrtića (modularne gradnje, sa mogućnošću jednostavnijeg proširenja u budućnosti) i tako samo jednom gradnjom oslobodi i prostor vrtića 'Vladimir Nazor' koji bi tada bio idealan aneks osnovnoj školi. Time bi se izbjegla dogradnja na zgradi škole, inače zaštićenom kulturnom spomeniku. Upravo iz tog razloga smo u jednom obraćanju javnosti kupovinu vrtića nazvali projektom ukradenog djetinjstva jedne generacije. Sada je moderno i zeleno rješenje na području Kastva puno dalje od realizacije nego što je bilo 2013., budući da smo na nekoliko godina  zadovoljili kapacitete. Zbog ovog projekta proći će još godine i generacije djece koja neće imati dvorište u vrtiću, a gradnja novog i modernijeg neće biti opravdana

  Kada govorimo o cijenama vrtića, gradnji-kupovini i kvaliteti projekta, znamo što govorimo, a imamo i primjere u neposrednoj blizini. Naime, za cijenu od 15,072 milijuna kuna, izgrađen je vrtić u općini Čavle, kapaciteta 300 djece (50% više od Kastavskog). Osim daleko većeg kapaciteta, upravo čavjanski vrtić dobar je primjer uređenog okoliša, velike zelene dvorišne površine i modernih rješenja – sustava grijanja i hlađenja pomoću solarne energije, koji će nositi velike uštede u budućnosti. Za istu cijenu, Kastav je kupio etažu iznad marketa, upola manjeg kapaciteta i terasu na ravnom krovu umjesto dvorišta.

  Naravno da novoizgrađeni prostor novog vrtića u Kastvu ne izgleda loše, i da su roditelji zadovoljni što su upisali djecu. To zadovoljstvo im ne osporavamo i drago nam je da nije ostalo neupisane djece u Kastvu. Međutim, naša je dužnost da upozorimo na neracionalno trošenje proračunskog novca i odabir značajno skupljeg i daleko manje kvalitetnog rješenja.

  Na tumačenje da se jedino na ovaj način moglo u kratkom roku dobiti novi vrtić možemo samo reći da je to neistina. Dogovori i pregovori sa investitorom koji je gradio trgovački centar i etažu vrtića traju godinama, puna dva mandata Ivice Lukanovića. Sama gradnja je trajala manje od godine dana. Neka građani sami procjene zašto investitori mogu projektirati i sagraditi veći objekt u godinu dana i zašto to Grad sam nije mogao.

 

  Zbog opširnosti teme, ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pročitaju i osobni osvrt našeg kandidata za gradonačelnika na http://www.davorjurcic.com/node/17 gdje se osvrnuo i na pitanje odgovornosti vijećnika i gradonačelnika kod donošenja ove odluke, odabir lokacije i izigravanje zakona o javnoj nabavi te  pitanje nepostojeće kuhinje u novom vrtiću.

Vijećnici Akcije mladih u Gradskom vijeću Grada Kastva,

Vjekoslav Rubeša 

Davor Jurčić