Jeste li znali?

Da li ste se ikada zapitali koliko košta rad političara građane primorsko-goranske županije? Koliko u jednu godinu potroše župan, 14 gradonačelnika, 22 načelnika, njihovih 41 zamjenika te 537 županijskih, gradskih i općinskih vijećnika?
Napravili smo analizu te smo iz službenih podataka proračuna došli do iznosa koji na godišnjoj razini iznosi ogromnih 60 milijuna kuna. Za taj bi se iznos godišnje moglo izgraditi 8 sportskih dvorana kakva je izgrađena u Balama ili 9 vrtića kakav je izgrađen u Višnjanu. Da li godišnji rad 615 političara primorsko goranske županije vrijedi toliko procijenite sami. Napominjemo da 60 milijuna kuna košta samo rad gradonačelnika načelnika i vijeća bez upravnih službi koje daleko više troše. Na pitanje da li nam je potreban toliko veliki broj gradova i općina ili bi se novci koji bi se uštedili njihovim smanjivanjem mogli pametnije utrošiti odgovoriti trebaju građani na sljedećim parlamentarnim izborima.
Broj jedinica lokalne samouprave još je jedan primjer neodgovornog i bahatog ponašanja političara koji su Hrvatsku svojim neznanjem i korupcijom bacili na koljena. Iako se već godinama upozorava da brojka od 429 općina, 127 gradova i 20 županija, koliko ih Hrvatska ima, predstavlja preveliki teret i stopira razvoj ni do dan danas nismo dobili suvisli prijedlog od strane naše dvije najjače stranke.
Osim bacanja novca na funkcioniranje bezbrojnih hladnih pogona, problem ovako slabih i razmrvljenih jedinica regionalne i lokalne samouprave je u činjenici da su kadrovski i financijski samostalno nesposobne za generiranje razvojnih politika na svom području.
Reforma lokalne i regionalne samouprave je nužna, a mi sigurno znamo da je glas za HDZ ili SDP glas za dosadašnji neučinkovit i skup sustav.
Jasno je da niti HDZ niti SDP ne mogu smanjiti broj općina i gradova i na taj način na tisuće svojih članova koje obnašaju funkcije gradonačelnika, načelnika, vijećnika, direktora brojnih županijskih, gradskih i općinskih firmi ostaviti bez lijepih prihoda koji oni godinama nezasluženo ostvaruju.
No krajnje je vrijeme da se kao građani počnemo odgovorno ponašati, a političari prestanu biti šarlatani koji godinama udobno žive na grbači poreznih obveznika. Akciji mladih racionalizacija sustava regionalne i lokalne samouprave jedan od programskih prioriteta te se nadamo da će nam građani i omogućiti da takve stavove zastupamo i u Saboru.
P.s.:
Pa čak da se plaće samo smanje za 12,5% godišnje bi mogli imati 1 novi vrtić čija izgradnja nebi išla na teret lokalnih proračuna.